Wagthe.blogg om 2010

 

I stället för att blicka tillbaka och summera 00-talet gör vi ett försök att se vad som kan hända under 2010.

Det här kan bli snackisarna under året som kommer:

 

1. Gudrun Schymans medverkan i Let´s dance ger Feministiskt initiativ ny fart. Men även om Abba-Benny öppnar plånboken räcker det inte för att spräcka fyraprocentsvallen. TV4s Jan Scherman blir däremot så tilltalad av konceptet att han funderar på att gifta ihop TV4s eventuella valbevakning med andra program i kanalen. Idolmanualen skrivs om för att funka även med frågor om socialförsäkringssystemet och a-kassan.

 

2. Sverigedemokraterna får lång näsa på valnatten när det visar sig att de får en bit under fyra procent. De andra partierna gör ”Obamatricket” och ökar genom mobilisering valdeltagandet speciellt i de grupper som skulle ha allt att förlora på att SD hamnar i riksdagen.

 

3. Både Göran Hägglund och Maud Olofsson får en svettig eftervalsdebatt efter deras partiers tillbakagång i valet. Både bland KD och C höjs röster för ett partiledarskifte.

 

4. Almedalsveckan slår nytt rekord (igen). Årets vinnare blir den påtryckargrupp som hyr in ett kryssningsfartyg och lägger i hamnen i Visby. Plats för både seminarier och logi gör dem populärast i alla läger.

 

5. Göran Persson lämnar JKL och blir ny ordförande för LRF. Han säger i en programförklaring att han alltid hört hemma bland landsbygdens folk.

 

6. Trollhättan blir Trollywood på riktigt. Stallbackastallet byggs om till tv- och filmstudio som bland annat härbärgerar den nya dokusåpasuccén ”Vem vill äga Saab?”.  Jan-Åke Jonsson konstaterar nöjt att de ”gjort en Ullared”.

 

7.  Alla nya medier och sociala medier skapar en renässans för de nygamla uttryckssätten i valkampanjen. Årets grej blir t-shirten som förklaras vara årets mest interaktiva och trovärdiga budskapsbärare.

 

8. Att alla partier vill satsa på dörrknackning gör brevbärarna och brandmännen till valrörelsens mest centrala personer. De är de enda som kan knäcka portkoderna i flerfamiljshus eller tackla hundarna i villaområden.

 

9. Årets mest bortglömda blir Piratpartiet, Twitter, Blondinbella och Anton Abele som samtliga förklaras vara ”så 2009”.

 

 

10. Dock: 2009 års mest obesvarade fråga återstår att besvara. Vem är Charlie Weimers?


RSS 2.0